Open Spaсe “Гібридні діалоги про гібридний конфлікт: Виклики та можливості побудови миротворчості в умовах пандемії та пост пандемічного світу?”

Усі ми втомилися від карантину, який за тривалий час свого існування змусив людей відмовитись від звичайного ритму життя, зробивши українців “бранцями” мережі Інтернет та онлайн-спілкування.

Та, 14 грудня 2020 року, для нас відчинив свої двері Open Spaсe – інтригуючий, цікавий та заворожуючий. 

Проєкт, який реалізує «Українська мережа освіти дорослих та розвитку інновацій» цьогоріч не аби як здивував багатьох з його учасників. Адже формат Відкритого Простору, в якому проводився захід, для декого став відкриттям року та надихнув на нові починання та миротворчі проєкти.

Програма Open Spaсe “Гібридні діалоги про гібридний конфлікт: Виклики та можливості побудови миротворчості в умовах пандемії та пост пандемічного світу?” мала своїм завданням проаналізувати теперішній контекст (виклики та можливості) для імплементації проєктів з розбудови діалогу та миротворчості на регіональному рівні, визначити потреби учасників/ць проєкту щодо подальшої методичної та організаційної підтримки, а також, спланувати наступні кроки за результатами проєкту. 

Що характерно, зустріч у форматі Відкриторого Простору не мала фіксованої програми, не містила виступів експертів та презентацій.


Тут, можна з впевненістю сказати, що під час проведення Відкриторого Простору відсутні регалії, титули та посади. Учасники самі взяли на себе відповідальність за перебіг та результати заходу. 

Під час перших годин, учасники за допомогою фасилітатора сформулювали порядок денний. Початковий опір або невизначеність поступово зникли, в результаті, учасники стали більш роскуті та готові ініціювати теми для подальших обговорень. 

Підсумки усіх обговорень під час Відкритого Простору документувалися, і згодом, кожен учасник отримає книгу, яка міститиме протоколи всіх обговорень з контактами їх ініціаторів.

ЦІКАВО: Перший захід у форматі Відкритого Простору відбувся у 1985 році, під час Третього міжнародного симпозіуму з організаційної трансформації у Монтере (штат Каліфорнія, США). Відтоді метод застосовувався в різноманітних організаціях з широкого спектру питань у понад 80 країнах. 

Авторка: Тетяна Случанська

Посилання на оригінал